Je bekijkt nu Shyrack-Eik

Shyrack-Eik

Tijdens mijn onderzoek naar oude Thing-plaatsen in Engeland, vond ik de onderstaande vermelding. Het gaat over een eik die eens stond in het dorp Headingly, een voorstad van de stad Leeds in West-Yorkshire, Engeland. Over die beroemde oude eik werd geschreven:
“Het belangrijkste object in het dorp Headingly is de eerbiedwaardige eik, die de stormen van duizend winters heeft getrotseerd, en die zich honderden jaren lang aan de toeschouwer heeft gepresenteerd als een vergankelijk gedenkteken van lang vervlogen tijden. Deze opmerkelijke boom is door sommigen verondersteld – en de veronderstelling is gerechtvaardigd door zijn klaarblijkelijke extreme oudheid – getuige te zijn geweest van de afschuwelijke religieuze riten van de oude Britten, en in feite deel uit te hebben gemaakt van een druïdenbos. Volgens de universele traditie was dit de boom waaronder in de Saksische tijd de shire-vergaderingen werden gehouden, en vanwaar de naam “Shyrack” (shire-eik) aan de wapentake (een bepaalde vorm van een Thing-bijeenkomst) werd opgelegd”.

Vanaf de Vikingtijd was Headingley het centrum van de Skyrack wapentake of Siaraches, de “Shire eik”. De naam kan verwijzen naar een eik die een ontmoetingsplaats was voor het beslechten van juridische geschillen en het bijeenbrengen van legers. Een oude eik, naar men zegt de Shire Eik, stond tot 1941 ten noorden van St Michael’s Church in het dorp.

Geef een antwoord

Loading...